Фацебоок поставке приватности: Како да заштитите свој профил приватним

Фацебоок поставке приватности
(Кредит за слику: Алек Блаке / Фацебоок)

Фацебоок поставке приватности могу изгледати помало парадоксално. Фацебоок није баш познат по заштити приватности својих корисника. Чини се да компанија скаче од скандала са приватношћу до скандала са приватношћу, са сталним откривањима о последњој инстанци злоупотребе корисничких података.

Али то није једини разлог зашто је добра идеја да будете на врху својих Фацебоок подешавања приватности. Ако не желите да свет и њихови пси слободно прегледавају ваше фотографије, желећете да подесите неколико опција. Ако имате јавни или пословни профил, а затим засебни приватни, пожелећете и да лични профил будете што приватнији.

Нажалост, Фацебоок то не олакшава, а подешавања су разбацана свуда. Ту долази овај водич - следите наше савете и моћи ћете да одвојите контролу од Фацебоок-ових пипака.



За више савета за креативце на друштвеним мрежама, погледајте наш водич за како да промените фонт у вашој Инстаграм биографији и најбоље платформе за друштвене медије за уметнике и дизајнере .

Кликните у горњем десном углу сваке слике да бисте је увећали.

како цртати мишиће корак по корак

Основна подешавања Фацебоок-а за промену

Фацебоок поставке приватности

Можете да ограничите ко може да види ваше албуме са фотографијама, али морате да их радите један по један(Кредит за слику: Алек Блаке / Фацебоок)

Много вашег Фацебоок садржаја јавно је доступно свима, чак и људима који нису на вашој листи пријатеља. Ако то није нешто што желите, кликните стрелицу надоле с десне стране Фацебоок-ове горње траке менија, а затим кликните на Сеттингс. Идите на одељак Приватност. Овде можете прилагодити ко може да види ваше будуће и прошле објаве, да ли се појављујете у претраживачима, ко вас може додати као пријатеља и још много тога.

Ако желите да ограничите ко може да види ваше фотографије, мало је више укључено. Идите на свој профил, кликните Фотографије> Албуми, а затим кликните албум који желите да прилагодите. Кликните Уреди, а затим у оквиру Приватност одаберите ко може да га види. Да бисте то урадили за појединачне фотографије, идите у одељак Ваше фотографије, кликните слику, а затим кликните Уреди и одаберите са киме се дели.

Фацебоок поставке приватности

Одељак „О мени“ може вам открити пуно о вама, али можете зауставити незнанце да вас занимају помоћу неколико подешавања(Кредит за слику: Алек Блаке / Фацебоок)

Ваш одељак Фацебоок Абоут такође може открити много о вама, попут града у којем живите, ваших контакт података и статуса везе. Ако радије не бисте приказивали ове информације свима који налете на ваш профил, требало би да их ограничите.

Да бисте то учинили, идите на свој профил, а затим кликните на Основни испод своје насловне фотографије. Изаберите одељак на левој табли (на пример, „Места у којима сте живели“), а затим задржите показивач изнад података које желите да прилагодите. Кликните на дугме Уреди, а затим помоћу бирача публике одаберите ко може да га види. Када завршите, кликните на Сачувај промене.

Имајте на уму да су неке информације, попут вашег имена, слике профила и корисничког имена, увек јавне и не могу се сакрити.

Како прилагодити Фацебоок поставке приватности за појединачне постове

Фацебоок поставке приватности

како додати текстуру у илустратор
Сваки пут када направите пост, можете одабрати ко ће га видети из прилично прилагодљивог скупа опција(Кредит за слику: Алек Блаке / Фацебоок)

Када објавите објаву на Фацебоок-у, можете одабрати ко би требало да је види. Испод опција за означавање пријатеља, прилагање фотографија и подешавање активности налазе се два преклопника: Феед оф Невс и Иоур стори. Свака има падајући мени с десне стране који вам омогућава да одаберете ко ће видети пост.

Подразумевано се приказују три опције: „Јавно“, „Пријатељи“ и „Пријатељи осим ...“, од којих вам последње омогућава да изузмете одређене пријатеље да виде вашу објаву. Ако кликнете на „Још ...“, добићете опције да пост делите са неколицином одређених пријатеља или да себи дозволите да га видите.

Ипак, ту се не завршава. На дну ове листе опција налази се дугме „Прикажи све“; кликните ово и можете поставити прилагођена правила за свој пост. Ово вам даје највећу контролу над вашом објавом, омогућавајући вам да укључите одређене људе и листе, изузмете друге и одаберете да ли је могу видети и пријатељи означених људи. Закопан је прилично дубоко, али постоји могућност да се одлучите ако желите највише контроле.

Фацебоок поставке приватности

Ако желите да ваше будуће постове види само одређени скуп људи, то можете учинити у подешавањима приватности(Кредит за слику: Алек Блаке / Фацебоок)

Да бисте свој избор поставили подразумеваним за будуће објаве, у подешавањима Фацебоок-а кликните Приватност, а затим Уреди поред „Ко може да види ваше будуће постове?“ и изаберите опцију.

Опције дељења за постове можете да промените и након што их објавите. Само пронађите пост, а затим кликните на дугме публике поред података о датуму и времену. Добијате све исте опције као када креирате нови пост. Имајте на уму да ако делите нешто на временској траци пријатеља, то се регулише његовим подешавањима дељења, а не вашим.

Користите Фацебоок листе за већу контролу

Фацебоок поставке приватности

Стварање листа пријатеља је брз начин за дељење садржаја само са изабраном групом(Слика приписана: Алек Блаке)

Понекад само желите нешто да поделите са одређеном групом пријатеља. Иако бисте могли да изаберете појединачне пријатеље једног по једног, много је лакше направити листу и делити директно са тим људима. Ово такође штити вашу приватност тако што нећете размењивати људе који нису предвиђена публика.

адобе цреативе цлоуд повећање цена ученика

Корисно је да Фацебоок креира неколико спискова за вас. На почетној страници кликните на „Спискови пријатеља“ у одељку Истражи на левој страни (можда ће бити скривен под „Погледајте још ...“). Видећете три листе: блиски пријатељи, познаници и ограничени. Свака почиње празна, што вам омогућава да додате људе по потреби.

Листа познаника намијењена је људима с којима повремено дијелите, можда попут ваших колега. Када креирате пост, можете да делите са „Пријатељи осим познаника“ да бисте их изузели. Ограничена листа је за људе са којима заиста не желите да делите све - попут свог шефа - и ти људи ће видети само ваш јавни садржај и све у чему су означени.

Ако желите мало више контроле, само кликните на „Направи листу“ и почните да додајете пријатеље на нову прилагођену листу.

Извуците се из постова других људи на Фејсбуку

Фацебоок поставке приватности

Ако вас неко означи у посту, Тимелине Ревиев вам омогућава да блокирате његово појављивање на вашој временској линији(Кредит за слику: Алек Блаке / Фацебоок)

Ако вас је пријатељ означио на посту или слици са којим радије не бисте били повезани, постоје начини да из њега уклоните своје име. На фотографији задржите показивач изнад ње и кликните Опције, а затим кликните на „Уклони ознаку“. На посту кликните на дугме ... у горњем десном углу, а затим кликните на „Уклони ознаку“. Ово неће избрисати слику, већ само ваше име са ње.

најбоља сд картица за Цанон ПоверСхот

Да бисте то урадили за ствари пре него што буду објављене на вашој страници, укључите Преглед хронологије. Идите на Фацебоок одељак Подешавања, а затим кликните на „Хронологија и означавање“ са леве стране; у одељку Преглед кликните на Уреди поред „Прегледајте постове на којима сте означени пре него што се пост појави на вашој временској траци?“. Промените ово на Енаблед. Овај одељак такође можете да користите за преглед ознака пре него што се примене на вас.

Међутим, ту је квака - Преглед хронологије може да контролише само оно што се приказује на вашој хронологији, а не у фиду вести или резултатима претраге људи.

Опширније: